Ľudské telo potrebuje vitamíny pre jeho rast a vývoj. Existuje asi 13 vitamínov, ktoré naše telo potrebuje a sú rozdelené do skupín A, B, C, D, E a K. Väčšinu vitamínov je obsiahnutých v potravinách, ktoré jeme a naše telo samo vytvára vitamín D a K. Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom aj týchto vitamínov.
1. Pomaranče
Pomaranče sú plodinou, ktorá sa pridáva azda do každého ovocného šalátu a iných ovocných pokrmov. Vezmite si vitamín C – pomáha v časoch chorôb, pomáha pri posilňovaní imunitného systému, ale niekedy aj príliš veľa C-éčka môže spôsobiť problémy s trávením. Hoci nutričná hodnota v pomarančoch závisí od jeho rastu v rôznych regiónoch, napriek tomu je veľmi dobrým zdrojom vitamínu C. Obsah vitamínu na 100 g v pomaranči je 59mg (99% DV).
2. Papája
Žlté ovocie s niekoľkými čiernymi semenami vo vnútri je jedným so sladkou chuťou ovocia, ktoré je bohaté na vitamín C. Papája je ovocie, ktoré je bohaté na mnoho vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú prirodzeným zdrojom energie. Nezrelé zelené plody sa používajú vo varení kari a zrelé žlté ovocie sa konzumuje surové a chutí sladko. Rovnako ako všetky ostatné ovocia, tiež sa používa na šaláty. Obsah vitamínu C na 100 g je v papáji 62 mg (103% DV).
3. Kiwi
Kiwi je jedným z tých druhov ovocia, ktoré je bohaté na vitamíny rovnako ako zvyšné ovocia. Je to drobné ovocie asi 3 cm dlhé. Ako vieme, vitamín C je rozpustený vo vode a je perfektnou živinou, ktorá vedie k zníženiu ochorení, ako je osteoartritída, reumatická artritída, astma, atď. Vitamín C je tiež považovaný za silný zdroj pre vývoj imunitného systému. S ohľadom na význam tohto vitamínu, výskumy ukazujú, že kiwi sa tiež používa pri príprave mnohých kožných krémov. Obsah vitamínu C na 100 g v kiwi je 93 mg (155% DV).
4. Čierne ríbezle
Tieto ríbezle sa taktiež pestujú v oblastiach, kde v lete je vlhko a zimy chladné a mrazivé. Plodom je asi centimetrová bobuľa, ktorá je tmavofialová, až čierna.
Ríbezle sú celkovo trojfarebné, biele, čierne a červené. Čierne sú výživnejšie než ostatné ríbezle, sú aj sladkejšie. Majú silnú ostrú chuť a zvyčajne sa varia pred jedlom. Vzhľadom na bohatstvo vitamínu C, ktoré je poskytovateľom imunity v jedle, pomáha v boji proti mnohým chorobám. Obsah vitamínu C na 100 g v čiernych ríbezliach je 181 mg (302% DV).
5. Guava
Zrelá guava so štipkou soli a chilli omáčky je chutné občerstvenie, ktoré však jedáva len málo ľudí. Ale vedeli ste, že odborníci odporúčajú toto ovocie? Guava je jedným z ovocia, ktoré je bohaté na vitamín C. To pôsobí ako antioxidant. Dôležitou skutočnosťou je fakt, že vonkajšia kôra obsahuje viac vitamínu C a preto je dobré jesť ho bez olúpania kože. Štúdie hovoria, že tento vitamín je potrebný pre syntézu kolagénu v našom tele. Pomáha k udržaniu integrity ciev, koži a kostí. takže, pridajte do toto ovocie do denného jedálneho lístku a budete sa cítiť fit. Obsah vitamínu C na 100 g je 228 mg.
6. Amalaki
Ovocie, ktoré je obalené množstvom vitamínu C, obsahuje rovnako veľa bielkovín a vitamínov. Toto ovocie sa skladá až s 80% vody. Keď ho vysušíte, zachová si viac vitamínu C.
Toto ovocie je bohaté na vlákninu a pomáha pri zápche a reguluje činnosť ciev. Tiež napomáha znižovaniu krvného tlaku a udržiava hladinu cholesterolu v krvi. Využíva sa na mnohé účely, ako na liečbu cukrovky, pomáha aj pri liečbe zápalu spojiviek, hnačky, podporuje rast vlasov a zabraňuje predčasnému šediveniu. Obsah vitamínu C v Alamaki je 700 mg.
7. Čerešne acerola
V podstate malé červené ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C. Čerešne acerola sú ovocie, ktoré nie je k dispozícii vo všetkých ročných obdobiach. Napriek tomu, že s apredáva v rôznych formách. Ak nie ej v hmotnej podobe, nahradíte ho práškovou formou. Niektoré chutia kyslo, iné aj sladko. Ovocie je tiež bohaté na mnoho ďalších vitamínov. Unikátnosť týchto čerešní je v prítomnosti nových flavonoidov. Tieto západné indické čerešne potrebujú tropické či subtropické počasie na ich pestovanie. Obsah vitamínu C na 100 g je v Acerole 1678 mg.