Púpava lekárska
Púpava lekárska je bylina charakteristická svojim výrazným žlto sfarbeným kvetom. Zvyčajne rastie na poliach, lúkach, úbočiach hôr, ale nájdeme ju aj v záhradách a parkoch.
Všetky časti tejto rastliny – koreň, list, stonka i kvet sú jedlé a zároveň liečivé. Púpava lekárska obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a provitamín A, minerály ako draslík, sodík, hliník meď, železo, vápnik, kremík, síra a fosfor.
Púpava má množstvo blahodarných účinkov. Pôsobí priaznivo pri zápaloch močových ciest, obličkových kameňoch, zlepšuje činnosť pankreasu, napomáha pri liečbe cukrovky. Zároveň má krv čistiace účinky, čím pomáha pri dne a reumatizme. Čaj z púpavy v kombinácii so žihľavou je mimoriadne účinný pri preliečení akné.
Z púpavy sa najčastejšie pripravuje už spomínaný čaj. Dá sa z nej pripraviť aj sirup, víno, ocot či med. V kuchyny ju môžete použiť do šalátov alebo pridať do polievky. Obľúbená je aj v kozmetike, kde sa pridáva do balzamov a krémov.
Žihľava dvojdomá
Žihľava, inak ľudovo nazývaná aj prhľava patrí na našom území medzi veľmi rozšírené rastliny. Jej zber prebieha od mája do októbra. Využívajú sa hlavne listy a tiež stonky. Odporúča sa zbierať najmä mladé rastlinky.
Žihľava je bohatá na minerály (draslík, horčík, vápnik), vitamíny (A, C, K a B) a obsahuje tiež železo a chlorofyl. Medzi účinky žihľavy patria: zlepšenie krvného obehu, zníženie krvného tlaku, antizápalové účinky, zmenšovanie prostaty, močopudné, antialergické a antireumatické účinky. Okrem toho dokáže žihľava pomôcť aj s kozmetickými problémami. Medzi najznámejšie patria problémy s vlasmi a tiež s pokožkou.
Žihľava sa najčastejšie používa vo forme čaju, alebo tinktúry. Čaj stačí vyluhovať 5 minút. Piť sa odporúča 2-4 krát denne. Tinktúra je koncentrovanejší prípravok a používa sa najmä v prípade dermatologických problémov. Žihľavu môžete použiť aj do smoothie nápojov, polievok, šalátov, pomazánok, alebo z nej urobiť sirup.
Medvedí cesnak
Najčastejšie sa medvedí cesnak vyskytuje vo vlhkých lesoch. So zberom sa začína na jar v marci a je možný až do rozkvytnutia, ku ktorému dochádza približne v období mája. Ak si ho pri zbere nechcete pomýliť, je potrebné sa riadiť jeho špecifickou vôňou.
Medvedí cesnak je bohatý na vitamíny C a B6 a tiež na alicín a selén. Obľúbený je kvôli jeho detoxikačným účinkom a tiež priaznivému vplyvu pri riešení žalúdočných problémov. Pozitívne účinky má aj v prípade vysokého krvného tlaku, bolesti hlavy, krčových žilách, astmy, zápalu dýchacích ciest a na celkové posilnenie imunity.
V prípade že chcete, aby si medvedí cesnak zachoval čo možno najviac živín, odporúča sa príprava za studena. Využitie teda nájde v rôznych pomazánkach, šalátoch, prípadne ho môžete zamiešať do masla. Najčastejčie sa z neho pripravuje pesto, ktoré v sebe dokáže uchovať veľa účinných látok. Medvedí cesnak nie je vhodné sušiť, nakoľko sušením rýchlo stráca svoje účinné látky.
Harmanček kamilkový
Harmanček, alebo inak nazývaný aj rumanček kamilkový sa najčastejšie vyskytuje na lúkach. Dorastá do výšky 30 až 80 cm. Kvet má špecifický a tažko zameniteľný tvar s bielymi lupienkami a žltým stredom. Odporúčaný čas na zber je od mája do augusta. Zbiera sa len kvet s krátkou stonkou.
Pokiaľ ide o účinné látky, harmanček je bohatý na vitamín A, beta-karotén, minerály, železo, kyselinu listovú a viaceré protizápalové látky. Harmanček má skutočne veľmi široké využitie. Používa sa v prípade žalúdočných problémov, má antibiotické účinky, lieči zápaly, pomáha pri kožných problémoch a často sa používa aj v prípade úzkosti a nespavosti. Harmanček môžu konzumovať aj dojčiace ženy, prípadne deti po dosiahnutí 6 mesiacov života. Preto sa odporúča ho používať v prípade ak deti trpia žalúdočnými problémami a kolikou, kožnými problémami, alebo trpia úzkosťou a nespavosťou.
Čo sa týka spôsobu využitia, harmanček sa po nazbieraní väčšinou suší. Najčastejšie sa z neho následne pripravuje čaj, alebo odvar. Pripravuje sa z neho však aj éterický olej, tinktúra, prípadne sa pridáva do kozmetických krémov.
Samozrejeme, okrem týchto rastliniek, z ktorých je možné pripraviť jedlá prípadne iné výrobky určené na priamu konzumáciu, netreba zabúdať na rastlinky v záhrade, napríklad okrasné trávy a trvalky, ktoré síce nie sú určené na konzumáciu, no napriek tomu pridajú na duševnej pohode.