Dom na strome. Väčšine z nás sa toto čarovné miesto spája s letnými prázdninami u starých rodičov na vidieku. V posledných rokoch tento typ stavieb zažíva revolúciu a už dnes na Slovensku nájdeme niekoľko stromodomov, kam sa dá vyraziť na netradičnú dovolenku.

Kedy začali ľudia stavať domy na stromoch je pre vedcov veľkou neznámou. Dodnes však na Ďalekom východe existuje niekoľko domorodých kmeňov, ktoré si budujú svoje obydlia práve v korunách stromov. Bývanie nad úrovňou terénu ich má chrániť pred dravými šelmami a nepriateľmi. 

V modernej spoločnosti sa stromodomy začali objavovať v priebehu 90 tych rokov 20. storočia. V tomto ponímaní však nešlo o detské domčeky na stromoch, ale o väčšie stavby poskytujúce plnohodnotný ubytovací komfort pre deti aj dospelých. Od roku 2016 si bývanie na strome môžeme vyskúšať aj na Slovensku. 

Domy na strome na Slovensku

Prvý dom na strome na Slovensku vznikol v Kačínskej doline v Bratislave pred tromi rokmi. Otcom myšlienky postaviť stromodom bol niekdajší primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý sa inšpiroval podobným typom stavby v Brne. V kačínskom dome sa vyspia maximálne tri osoby, ktoré za tento jedinečný zážitok zaplatia 100 €/noc. Ubytovanie v stromodome je možné iba počas sezóny, ktorá trvá od 1. apríla do 31. októbra. 

Dom na strome nájdeme aj v Trenčianskych Tepliciach. Pohodlne sa v ňom vyspia 2 až 4 osoby pričom ich zážitková noc vyjde na 120 €. Podobne ako v Kačíne aj tu je možné ubytovať sa len v rámci sezóny, ktorá trvá od 1. marca do 30. novembra. 

Pri ceste ďalej na východ narazíme na ďalší dom na strome, tentokrát na Liptove. Na okraji lesa v obci Liptovské Sliače je postavený stromodom s maximálnou kapacitou 5 ľudí. Jedna noc v lone prírody tu vychádza na približne 120 €.

Domy na strome sú pre malých aj veľkých 

Tí, ktorí si vyskúšali spanie v hociktorom dome na strome sa zhodujú, že ide o jedinečný zážitok pre deti aj dospelých. Všetky druhy týchto stavieb sa nachádzajú mimo civilizácie. Preto v nich nie je zavedená elektrina ani tečúca voda. Ubytovaní hostia teda musia využívať suché WC a svietiť si pomocou čeloviek alebo lampášov, no na oknách sú väčšinou siete proti hmyzu. To v spojení s pobytom v prírode vyvoláva v ľuďoch nezabudnuteľné spomienky.

Stavba domčeku na strome pre deti

V prípade, že ste manuálne zručnejší, môžete sa do stavby pustiť sám. Na internete existuje viacero presných návodov, ako postaviť dom na strome. Pri svojpomocnej stavbe nemusí vyjsť celý projekt draho. Podľa typu stavby sa pokojne vojdete do 300 €. Ak majstrovanie v garáži nepatrí medzi vaše koníčky, pokojne prenechajte stavbu odborníkom. Domček vás síce vyjde drahšie, no ušetríte čas a zrejme aj nervy. 

A ešte jedna drobnosť na záver. Nenechajte sa odradiť, ak na záhrade nemáte zrovna statný dub alebo javor. Domček na strome je možné postaviť aj tak. Jednoducho sa okolo stromu vybuduje nosná konštrukcia zapustená do zeme. Takéto riešenie je v niektorých prípadoch dokonca lepšie. Strom môže pokojne rásť a vy sa nemusíte báť, že svojim rastom poškodí stavbu.

Autor

Som blogerka a copywriterka, vyštudovaná ekonómka a večná optimistka. Píšem rada o všetkom, čo ma zaujíma, najradšej ale o zdravej výžive, vzťahoch a aktívnom živote. Keď mám chvíľu voľna, rada si zájdem s kamarátmi posedieť do kaviarne, alebo na dobrý koncert a cez víkend chodím najradšej za rodičmi na dedinu, kde som vyrastala.