Móda druhej polovice 20. storočia sa rapídne zmenila. V čele reformy bola skupina módnych dizajnérov preslávených do dnešných čias.

Nižšie v článku nájdete 9 najznámejších a najslávnejších návrhárov všetkých čias, z ktorých mnohí ovládli nie len ženský trh s oblečením, ale rovnako aj pánsky. Poradie je náhodné, takže nikoho neuprednostňujeme, ani nič podobné. Rovnako aj keď sa sem nedostal práve tvoj obľúbený návrhár, nič si z toho nerob. Toto je iba náš subjektívny pohľad na módu 20. storočia.

Yves Saint Laurent

Socha Panny Márie El Rocío
Socha Panny Márie El Rocío, The Metropolitan Museum of Art, New York, NY • Regan Vercruysse, Flickr

Známy aj pod skratkou YSL, Yves Saint Laurent sa stal populárnym v módnych kruhoch vďaka jeho kreativite spočívajúcej v premene mužných oblečení na krásne, ženské primerané oblečenie. Jeden z najznámejších návrhárov vo Francúzsku, Yves bol prvým, ktorý predstavil tzv. “power suits” (rozumej obleky) pre ženy, v roku 1966. Tak isto bodoval aj v pánskej kolekcii s modelom “smokin jacket”. Jeho najznámejším činom je však vytvorenie oblečenia s podtitulom “ready-to-wear”.

Pierre Cardin

Francúz, narodený v Taliansku je známy predovšetkým svojimi kúskami oblečenia z 20. storočia, ktoré vyzerali ako keby boli z 25. Ako postupne rástla jeho sláva, a tým aj skúsenosti, jeho oblečenie sa čoraz viac stávalo futuristickejším. Jeho takzvané “bubble dresses” mali svetovú eleganciu, doplnenú farbami ako keby ani nie z tohto sveta, a avantgardný dizajn.

Dnes ich možno pokladáte za smiešne a úplne zlé, ale v tom čase prejavovali obrovský pokrok. Jeho slávu však pomerne znížilo to, keď začal svoje meno spájať aj s menej módnymi vecami, ako boli napríklad autá, dáždniky, avšak jeho futuristické návrhy a všetko čo dokázal budú žiť naveky.

Tom Ford

Tom Ford, považovaný za jedného z najslávnejších návrhárov súčasnosti, jeho portfólio obsahuje aj také prívlastky ako napr. kreatívny riaditeľ pre Gucci alebo YSL. Pôvodne chcel byť hercom, keď vyrastal. Narodil sa v Texase, kde dokonca aj chodil na hodiny herectva. Avšak osud mal pre neho iné návrhy. Jeho úspechy spečatilo aj získanie titulu Best International Designer v roku 2000.

Tom Ford Fashion Week …

Uverejnil používateľ Karim Baudrais Utorok 3. marca 2015

Christian Dior

Narodený v januári roku 1905, tento francúzsky dizajnér bol (a stále aj je) známy pre jeho charakteristické “new look” siluety. Prvýkrát odprezentované v roku 1947, obleky a šaty značky Christian Dior ovplyvnili to, ako sa ženy obliekali po druhej svetovej vojne. Po jeho smrti prevzal značku dizajnér menom John Galliano. Práve vďaka nemu značka neupadla a darí sa jej sa rovnako ako aj pred tým, ba možno ešte i viac.

Ralph Lauren

Značka Ralph Lauren má hodnotu niečo cez $7.5 miliardy dolárov, a to najmä vďaka módnemu zmyslu jej zakladateľa. Prvé Polo logo bolo k videniu v roku 1970 na ženských oblekoch, ktoré boli navrhnuté v klasickom mužskom štýle. Dva roky neskôr uzrelo sveta prvé klasické krátkorukávové tričko, dnes už pomerne známe a typické pre túto značku, a tým sa začala éra Polo symbolu. Tieto tričká zbierali muži po celom svete. Lauren pre zmenu zbieral naozaj výnimočné autá, ktoré sú dnes k videniu v Boston Museum of Fine Arts.

Donatella Versace

Je sestrou Gianni Versace, po smrti ktorej (v roku 1997) Donatella prebrala značku Versace a dostala ju na úplne iný level. Postara sa o to, aby bola značka čo najviac jedinečná, a aby Versace obchody rozposielali oblečenie a všetky iné veci do všetkých obchodných centier po svete, najviac však do Milána a NYC. Najznámejšie celebrity ju už dnes podporujú, či už oblečením, doplnkami alebo parfémami.

Calvin Klein

Narodený v roku 1942 v New Yorku, Klein ťažil tiež zo svojej charizmy a výzoru. Rôzne chýry pochybovali aj o jeho orientácii, čo sa malo neskôr prejaviť aj na oblečení ktoré navrhoval. Jeho najväčším konkurentom je pravdepodobne asi Ralph Lauren.

Giorgio Armani

Giorgio Armani, dizajnér z Talianska, známy najmä pre svoje dizajnovo čisté, elegantné a na mieru šité obleky, a celkovo oblečenie pre pánov. Založil svoju spoločnosť Armani v roku 1975 a v 2001 bol vyhlásený za najúspešnejšieho talianskeho dizajnéra, s ročným obratom obratom okolo 1,6 miliardy dolárov, a majetkom v hodnote okolo 7 miliardy dolárov.

Coco Chanel

Celým menom Gabrielle “Coco” Bonheur Chanel, je vynikajúca francúzska návrhárka, zakladateľka dobre známej značky Coco Chanel, ktorej moderné spracovanie, praktický dizajn a vysoké ceny ju urobilo neodmysliteľnou súčasťou módnej scény 20. storočia. Táto legendárna francúzka bola prvou a zatiaľ jedinou návrhárkou menovanou v zozname 100 najdôležitejších ľudí storočia.

Autor

Som blogerka a copywriterka, vyštudovaná ekonómka a večná optimistka. Píšem rada o všetkom, čo ma zaujíma, najradšej ale o zdravej výžive, vzťahoch a aktívnom živote. Keď mám chvíľu voľna, rada si zájdem s kamarátmi posedieť do kaviarne, alebo na dobrý koncert a cez víkend chodím najradšej za rodičmi na dedinu, kde som vyrastala.