Kým ostatné roky valcuje internet video, poslednú dobu čoraz väčšiu pozornosť pútajú podcasty.

A pritom podcasty tento rok oslavujú už 15 rokov. Svoju históriu začali písať v roku 2004 a stál za nimi Ben Hammersley. Ten šikovne spojil dve slová iPod a broadcasting (vysielanie), čím vznikol termín podcast. O dva roky neskôr si chcel Apple toto slovo právne ochrániť, ale neúspešne.

Podcasty však v prvých rokoch po svojom vynájdení neboli príliš úspešné. Pre mnohých sa zrejme zdali príliš staromódne. Na výslnie sa dostali až v posledných rokoch. Možno ako reakcia na uponáhľanú dobu a potrebu robiť viac činností naraz.

Čo je podcast

Jednoducho povedané, podcast je zvukový záznam, ktorý je zdieľaný na internete. Môžete ho rýchlo a ľahko stiahnuť do svojho mobilu, a preto ich môžete počúvať aj offline. Niektorí ho nazývajú aj audiobloging. Zväčša totiž nesie so sebou aj nejaký hodnotný obsah – rozhovory s odborníkmi, diskusiu na špecifickú tému a pod.

Aké sú výhody podcastu?

Podcast v sebe kombinuje niekoľko výhod. V prvom rade ho oproti videu stačí počúvať. Tým pádom má človek voľné ruky a môže sa venovať šoférovaniu, upratovaniu alebo akejkoľvek inej manuálnej činnosti pri ktorej môže mať pri sebe telefón.

Ďalšou výhodou oproti populárnemu videu spočíva v tom, že podcast zberá zopár megabajtov. Dá sa teda počúvať priamo cez nejakú streamovaciu službu bez toho, aby poslucháč minul celý svoj dátový balík na jednu nahrávku. Alebo sa dá stiahnuť a šetriť tak dáta aj baterku.

Vyhodou podcastov je tiež značná dávka slobody. Kým pri počúvaní rádia je užívateľ odkázaný na pevný program, pri podcastoch si vyberie to, na čo má práve chuť. Netreba zabudnúť ani to, že podcasty sú zväčša zadarmo a hlavne bez reklám (zatiaľ), čo ešte viac zvyšuje komfort tejto platformy.

Čo je potrebné na prehrávanie podcastov?

Ak vás oslovili podcasty a chceli by ste si nejaký vypočuť, nie je to nič zložité. Na počítači vám stačí otvoriť danú stránku, kde sa vami vybraný zvukový záznam nachádza a spustiť ho. V prípade mobilu je to o kúsok zložitejšie.

Podcasty by sa dali počúvať klasicky, podobne ako napríklad pesničky. V dobe smartfónov však máme na všetko aplikácie. Jednou z nich je Google Podcast, ktorý umožňuje zvukové záznamy sťahovať a počúvať ich tak offline. Podobne na tom je aj streamovacia služba Spotify. Vlastné riešenie v podobe Apple Podcasts má pre svojich zákazníkov aj spoločnosť Apple. Podobných aplikácii je skutočne veľa, stačí si vybrať tú, ktorá vám najviac zapasuje.

Kde nájdete slovenské podcasty?

Zvýšenej popularity podcastov sa u nás chopili najmä médiá. Veľmi rozšírenou platformou sa stali napríklad v denníku Sme, ktorá má hneď niekoľko relácií od spravodajstva, cez vedu až po technológie. Podobne sú na tom aj ďalšie médiá ako je Denník N, Týždeň, aktuality.sk a svoj podcast má dokonca aj rádio Expres.

Zvukové nahrávky robia aj rôzni influenceri (napr. Expl0ited), reklamné agentúry (Triad), neziskové organizácie a ďalší, ktorí sa nazdávajú, že majú čo ponúknuť ľuďom.

Autor

Som dobrák a veselá kopa. Keď mám čas, rád zájdem von s mojimi deťmi na prechádzku, prípadne vybehnem na bicykli do prírody. Zaujímam sa o novinky z oblasti technológií, jedla, cestovania a športu. O týchto témach aj píšem.